Εργαστήριο πληροφορικής

Eλεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

 

Στο σχολείο

 
Εκπαιδευτικά θέματα

 

 


ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Με το τελείωμα της περσινής σχολικής χρονιάς (βοηθούσης και μιας απρόβλεπτης κρίσης στην ηλεκτρική εγκατάσταση του σχολείου που στοίχισε έναν άχρηστο υπολογιστή και αβαρίες σε μερικούς ακόμα), αποφασίσαμε να κάνουμε format και επανεγκατάσταση του λειτουργικού προγράμματος σε τρεις από τους επτά υπολογιστές του ταπεινού εργαστηρίου μας.
Όλοι οι υπολογιστές μας λειτουργούσαν τα δύο περασμένα χρόνια με διπλό λειτουργικό: MS Windows και Linux Edubuntu 7.04. Το πρώτο ερώτημα που προέκυψε μόλις βρεθήκαμε μπροστά στους τρεις "παρθένους" μετά την επισκευή και το φορμάρισμα των δίσκων τους υπολογιστές, ήταν: "Επαναλαμβάνουμε την ίδια κατανομή χώρου με διπλό λειτουργικό, ή καταργούμε ένα από τα δύο;" Η απάντηση δεν ήταν καθόλου δύσκολη και στηρίχτηκε, όχι τόσο στην δεδομένη μας προκατάληψη υπέρ του ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού, όσο στην προτίμηση που έδειξαν τα παιδιά καθ' όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο Edubuntu. Σε κάθε περίπτωση το προτίμησαν για να παίξουν, να περιπλανηθούν στο διαδίκτυο, να γράψουν... Δεύτερο ερώτημα: Ποια Linux διανομή να προτιμήσουμε; Μήπως κυκλοφόρησε κάτι καλύτερο από το Edubuntu το τελευταίο διάστημα και εμείς μένουμε άδικα προσκολλημένοι;
Κάναμε την έρευνά μας, κατεβάσαμε μερικά iso άλλων διανομών και εγκαταστήσαμε δοκιμαστικά κάποιες από αυτές: gOs, Xandros, freeSuSe11.0, Knoppix. Το αποτέλεσμα ήταν να ξαναγυρίσουμε τρέχοντας στο Edubuntu. Όχι γιατί οι άλλες διανομές ήταν κακές: κάθε άλλο· κάθε μία από αυτές έχει μοναδικές αρετές που δεν βρίσκεις στις άλλες, και όλες μαζί ανήκουν στην καλύτερη ομάδα λογισμικού στον κόσμο. Με καθαρά παιδαγωγικά-διδακτικά όμως κριτήρια, το Edubuntu είναι το κάτι άλλο. Κανένα λειτουργικό σύστημα δεν έχει την πληρότητά του σε εκπαιδευτικές εφαρμογές, σε παιχνίδια κατάλληλα για παιδιά ηλικιών που αντιστοιχούν σε αυτές του δημοτικού σχολείου, ή σε άριστη διαισθητικότητα στον χειρισμό του.
Αυτή τη σχολική χρονιά στην πόρτα του εργαστηρίου μας θα κρεμάσουμε τον Tux. Δοκιμάστε το κι εσείς, ώσπου να επανέλθουμε.
Μέχρι τότε...

Γ. Ανδριόπουλος
gianinet55@gmail.com